p-ISSN: 1300-0551
e-ISSN: 2587-1498

Ahmet Bayrak1, Bilen Galip Kürklü2, Necmiye Ün Yıldırım3, Üzeyr Taha İşcan4, Tuğba Kocahan5

1Selçuk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO, Konya
2Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Spor hekimliği Ana Bilim Dalı, Konya
3Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Ankara
4Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Radyoloji Ana Bilim Dalı, Konya
5Gençlik Spor Genel müdürlüğü Ankara İl Müdürlüğü Sağlık Daire Başkanlığı, Ankara

Öz

AMAÇ: Functional Movement Screen(FMS)(fonksiyonel hareket değerlendirme), sporcularda hareket kapasitesini ve yaralanma riskini değerlendirmek amacıyla kullanılan bir test bataryasıdır. Bu çalışma; profesyonel farklı iki spor branşındaki (Futbol ve hentbol) sporcuların yaralanma riskini FMS skorları ile belirlemek ve farklı iki branşın yaralanma riskini karşılaştırmak amacı ile yapıldı.
YÖNTEM: Çalışmaya Konya Spor U19 takımından 22 futbolcu ve Selçuklu Belediye Spor Hentbol takımından 24 hentbol sporcusu dahil edildi. Sporculara çalışma öncesi onam formları imzalatıldı ve çalışma hakkında bilgi verildi. Sporcularda yedi temel hareket (hurdle step, inline lunge, shoulder mobility, trunk pushup, deepsquat, activestraightlegraise, rotatorystability) değerlendirildi ve bu hareketler 1-2-3 puanlama sistemine göre puanlandı. Değerlendirme esnasında çift kamera kullanılarak görüntüler analiz edildi.
Yapılan puanlama sonucu çıkan veriler değerlendirilirken; FMS skoru yaralanma riski için cut off değeri 14 alındı. Sağ ve sol ölçümler için ortalaması alınarak toplama dahil edildi. Asimetri belirlenirken her bir test için bireysel skorların sağ ve sol farkı alınarak, bir ve daha yukarısı için asimetri var; fark sıfır ise asimetri yok olarak kodlandı. FMS skorlarının gruplar arasında toplam ve ortalamalarının karşılaştırılmasında bağımsız t testi kullanıldı. Kategorik değişkenler için ki-kare ve 2x2 tablolar için Fisher’sExact uygulandı ve odds oranları hesaplandı.
BULGULAR
Yapılan analiz sonucunda hentbol oyuncularının futbol oyuncularına göre 4,2 kat daha fazla yaralanma riski taşıdıkları saptandı (p>0.05). Alt parametreleri değerlendirildiğinde, sağ ve sol asimetrisi, shoulder mobility testi ve inline lunge asimetrisi için iki grup arasında ile anlamlı bir fark bulundu(p<0.05). Leg raise testinde ise futbol oyuncuları ile hentbol oyuncuları arasında fark bulunmadı(p>0.05).
TARTIŞMA VE SONUÇ
22 futbol oyuncusu ve 24 hentbol oyuncusu ile yaptığımız çalışmada, hentbol oyuncularının futbol oyuncularına göre daha fazla yaralanma riski taşıdıkları tespit edildi. Yaptığımız bu çalışma ile farklı spor dallarının yaralanma risklerinin ortaya koyulması sporcuların yaralanma risklerinin azaltılmasına yönelik diğer çalışmalara ışık tutacaktır.