p-ISSN: 1300-0551
e-ISSN: 2587-1498

Şefika Kızıltoprak

Sports Medicine Department, İstanbul Physical Therapy and Rehabilitation Education and Research Hospital, İstanbul, Turkey

Anahtar Sözcükler: futbol, yorgunluk, toparlanma

Öz

Profesyonel futbolda sporcuların günümüzde eskisine göre daha sık aralıklarla maça çıkması beklenmektedir. Bu nedenle fiziksel performanslarını tam olarak göstermekte zaman zaman başarısız olabilirler. Yoğun maç programları sırasında maç sonrası yorgunluğu hafifletmek, performansı en hızlı şekilde optimize etmek ve yaralanma riskini en aza indirmek için uygun toparlanma stratejilerine gereksinim vardır.

Futbol sürat koşusu, yön değiştirme, zıplama, top kapma gibi aktivitelerin yanı sıra top sürme, pas verme, şut atma gibi teknik beceriler de gerektirir. Tüm bu aktiviteler dehidratasyon, glikojen depolarının boşalması, kas hasarları ve mental yorgunluk gibi riskler doğuran yorgunluğa neden olur. Futbol maçı sonrası yorgunluğun dozu içsel ve/veya dışsal birçok faktöre bağlıdır ve bu faktörler toparlanma süreci üzerinde etkilidir.

Futbolda toparlanma stratejileri karmaşıktır ve önerilen yöntemlerin birçoğu halen tartışmalıdır. Uyku, hidrasyon, diyet ve soğuk su uygulaması etkinliği daha iyi gösterilmiş yöntemler arasında yer almaktadır. Etkin ve bireyselleştirilmiş toparlanma stratejileri geliştirmek için yorgunluk mekanizmasını ve düzeyini etkileyen diğer faktörleri belirlemek üzere daha fazla çalışmaya gerek duyulmaktadır.

Alıntı: Kiziltoprak S. Fatigue and recovery in football. Turk J Sports Med. 2020;55(2):172-85.