p-ISSN: 1300-0551
e-ISSN: 2587-1498

Bernard Tahirbegolli1, Raziye Dut2, Mustafa Şahin3, Sergen Devran1, Ceylan Köksal1, Bülent Bayraktar1

1İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Spor Hekimliği Anabilim Dalı, İstanbul
2S.B.Ü Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İstanbul
3İstanbul Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı, Hareket ve Antreman Bilimleri, İstanbul

Öz

GİRİŞ: Son yıllarda sporda yetenek seçimi ve geliştirme programları gündemdedir. Futbolda da yeteneğin seçilmesinde, geliştirilmesinde pratik uygulamada kabul gören tek bir rehber yoktur. Fakat tercih edilen erken dönem futbola başlanması, yeteneğin ortaya çıkarılması ve antreman programlarıyla geliştirilmesidir. Bu adolesan dönemde kolay görülmemektedir. Aynı yaş gruplarındaki fiziksel farklılıklar, performans test kriterleri, adolesan sporcunun potensiyelinin anlaşılmasını zorlaştırmaktadır.
AMAÇ: U-14 yaş erkek futbolculardan milli takım seçmelerine davet edilen ve sonrasında milli takıma seçilen ve seçilmeyenler arasında lig maçlarındaki durumları ile atletik performans test sonuçlarının seçim kriterleri olarak kullanılabilirliğini değerlendirmek.
GEREÇ-YÖNTEM: 2015-2016 sezonunun U-14 milli takım seçme kampına davet edilen ve 2016-2017 sezonun ilk yarısında aktif futbol oynayan sporcuların maç, toplam dakika, sarı/kırmızı kart, gol sayısı ve sporcuların kamp esnasında ölçülen MaxV02, agility test, atlama, sürat ve YOYO IRT1 dayanıklılık testleri ile karşılaştırıldı. Nitel veriler % olarak özetlendi. Gruplar arası farklılıkların saptanmasında Mann-Whitney testi kullanıldı. P<0,05 istatistiksel anlamlı kabul edildi.
BULGULAR: Kampa davet edilen tüm futbolcular 2002 doğumlu idi. Milli takıma şeçilenlerin %92,6’si ise akademi liglerinde oynamakta idi. %61’i birinci yaş çeyreğinde ve %18,5’i 2.yaş çeyreğinde, %13,5’i 3.yaş çeyreğinde ve %6,9’u 4.yaş çeyreğinde olduğu tespit edildi. Milli takıma seçilenlerin seçilmeyenlere göre daha yüksek MaxV02 (p=0,026), daha düşük çeviklik skoru (p=0,005), durarak atlama skoru (p=0,014) ve sürat 10m (p=0,003), 20m (p<0,001), 30m (p<0,001) skorları ve YOYO IRT1 dayanıklılık test skoru (p=0,037) olduğu saptandı. Milli takıma seçilen ve seçilmeyen sporcular arasında gol sayısı, sarı/kırmızı kart, maç sayısı ve dakika açısından fark saptanmadı (p>0,20).
SONUÇ: Büyüme ve gelişmenin, yetenek gelişim programlarını ve gelecekteki performansı etkilediği dönem adolesan dönemdir. Adolesan futbolcularda müsabaka için performans göstergeleri olarak değerlendirilebilen oynadıkları maç sayısı, toplam oyunda kaldığı dakika, sarı/kırmızı kart sayılarında anlamlı fark saptamadık. Bu yaş grubundaki futbolcuların elit düzeye kabulünde atletik performans test sonuçlarının daha etkin bir gösterge olabileceği düşünülmektedir.