YouTube glenohumeral osteoartrit hakkında güvenilir bilgi sağlamıyor: Kantitatif bir analiz
Mehmet Kaymakoğlu1, Taha Aksoy2, Ulaş Kolaç2, Gökhan Ayık3, Filippo Familiari4, Garrett R. Jackson5, Gazi Huri2
1Orthopedics and Traumatology Department, Faculty of Medicine, İzmir University of Economics, Izmir, Türkiye
2Orthopedics and Traumatology Department, Faculty of Medicine, Hacettepe University, Ankara, Türkiye
3Orthopedics and Traumatology Department, Faculty of Medicine, Yuksek Ihtısas University, Ankara, Türkiye
4Orthopedics and Traumatology Department, Faculty of Medicine, Magna Graecia University of Catanzaro, Catanzaro, Italy
5Orthopedics and Traumatology Department, Faculty of Medicine, Rush University Medical Center, Chicago, USA
Anahtar Sözcükler: YouTube, glenohumeral osteoartrit, YouTube videolarının kalitesi, hasta eğitimi
Öz
Amaç: Diğer formlarından daha az yaygın olmasına rağmen, glenohumeral osteoartrit yaşlı yetişkinlerin neredeyse beşte birini etkilemektedir. YouTube, hastalar için popüler bir sağlık bilgisi kaynağı haline gelmiştir, ancak hekimler yanıltıcı içerik potansiyeli konusunda giderek daha fazla endişe duymaktadır. Özellikle, YouTube videolarının glenohumeral osteoartrit üzerine kalitesi konusunda literatürde önemli bir boşluk bulunmaktadır. Bu çalışma, bu boşluğu ele almayı ve glenohumeral osteoartrit üzerine çevrimiçi sağlık bilgilerinin güvenilirliğine değerli katkılarda bulunmayı amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntemler: YouTube veritabanında "glenohumeral artrit", "omuz artriti" ve "omuz osteoartriti" terimleri kullanılarak sistematik bir arama gerçekleştirildi. Videoların güvenilirliğini, doğruluğunu ve içerik kalitesini değerlendirmek için DISCERN, JAMA Referans Kriterleri ve Küresel Kalite Skalası (GQS) kullanıldı. Video özelliklerinin görüntülenme sayısı, beğeni sayısı, video süresi ile korelasyonu varyans analizi (ANOVA) modeli kullanılarak incelendi. Video kaynaklarına dayalı puan varyasyonları iki örneklem t-testleri ve regresyon analizleri ile değerlendirildi. İnceleyenler arasındaki anlaşma, sınıflararası korelasyon katsayısı ile değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya toplam 102 video dahil edildi. Ortalama video süresi 8.7 dakika idi. Ortalama görüntülenme sayısı 348 ve görüntülenme oranı 0.25 idi. Ortalama beğeni sayısı 46.3'tü. Ortalama DISCERN puanı 44.73 (ICC=0.93), ortalama GQS 2.59 (ICC=0.87) ve ortalama JAMA puanı 2.5 idi. DISCERN sınıflandırmasına göre; videoların %13.6'sı çok yetersiz kalitede, %45'i yetersiz kalitede, %32.3'ü ortalama kalitede ve %7.8'i iyi kalitede idi. Küresel Kalite Skoruna göre, 60 video (%58.9) düşük kalite olarak değerlendirildi.
Sonuç: Sonuçlarımız, glenohumeral osteoartrit ile ilgili YouTube videolarının çoğunluğunun içeriğinin yetersiz kalitede olduğunu göstermektedir. Sağlık profesyonelleri bu sınırlamaları tanımalı ve hasta memnuniyetini ve tedavi sonuçlarını olumlu yönde etkilemek için daha yüksek kaliteli eğitim içeriği sağlama konusunda yoğun çaba göstermelidir.