S-11: Rio 2016 Paralimpik Oyunlarına Hazırlanan Türkiye Paralimpik Milli Takımı Ağız-Diş Sağlığı Profili
Osman Hamamcılar1, Tuğba Kocahan2, Adnan Hasanoğlu2, Burhan Başoğlu2
1T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı -ANKARA
2T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü - ANKARA
Öz
AMAÇ: Rio 2016 Paralimpik Oyunlarına hazırlanan Türk sporcularının ağız-diş sağlığı profilini göstermek ve koruyucu diş hekimliği hizmetlerini arttırmaya yönelik önlemler almaktır.
MATERYAL-METOD: Çalışmamıza Rio 2016 Paralimpik Oyunlarına hazırlanan judo, atletizm ve erkek golball branşlarından oluşan görme engelli n=17 (% 24) sporcu; okçuluk, basketbol, yüzme, tenis, masa tenisi branşlarından oluşan bedensel engelli n=43 (% 60,5) sporcu ve işitme engelli tekvando branşından n=11 (% 15,5) sporcu katıldı. Sporcuların çürük (D), kayıp (M), restore diş (F) indeksi (DMF-T) ve toplumda periodontal tedavi gereksinim indeksi (CPITN) değerlendirmeleri, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine göre yapıldı.
BULGULAR: Sporcuların sahip oldukları çürük, kayıp ve restore diş sayısal değerleri ile yaş Paired-Samples T Testi istatiksel analiz yöntemi ile istatiksel olarak değerlendirildiğinde; D, M ve F sayısal değeri ile yaş arasında, istatiksel olarak anlamlılık görüldü (p<0.05). Cinsiyet ile diş hastalığı karşılaştırıldığında, D, M ve F sayısal değerleri her iki cinsiyette istatiksel olarak anlamlıydı (p<0.05); cinsiyet ve periodontal doku hastalığı arasındaki ilişkide her iki cinsiyette istatiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05).
SONUÇ: Engelli sporcuların sahip oldukları diş ve dişeti hastalık oranları DSÖ 2020 hedef değerlerinin üzerindeydi. Buna rağmen sporcu grubunun diş kaybından daha çok dişin tedavisine yönelik eylemlerde bulunduğu görüldü. Koruyucu diş hekimliği hizmetini arttırmak için engelli sporculara yılda iki kez ağız-diş sağlığı kontrolü yapılmalı ve ağız-diş sağlığının sporcu sağlığı üzerine etkileri hakkında eğitimler düzenlenmelidir.