p-ISSN: 1300-0551
e-ISSN: 2587-1498

Mustafa Soykurt1, Seval Yılmaz2, Feza Korkusuz2, İrem Düzgün3

1Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Spor Fizyoterapistliği Programı, Ankara
2Hacettepe Üniversitesi, Gün Hastanesi, Ankara
3Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Ankara

Öz

Bu çalışma, Türkiye Boks Federasyonu’nun amatör boks lisansına sahip erkek boksörlerin gövde ve alt ekstremite esnekliği ile denge arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla planlandı. Değerlendirmeye 21 gönüllü boksörün (BKİ: 22.53kg/m2; yaş:21.3± 2.9 yıl; spor yaşı:7.24±2.77 yıl) %72.4’ü sağ bacak dominanttı. Boksörlerin esnekliklerini değerlendirmek için gövde lateral fleksiyon, gövde hiperekstansiyon, gövde rotasyon, quadriseps ely’s, hamstring ve gastroknemius esneklik testleri kullanıldı. Dengenin değerlendirilmesinde Biodex Denge Sistemi (Biodex Medical Systems, Inc., Shirley, NY) kullanıldı. Dinamik ve statik denge sırasında stabilite limitleri, atletik tek bacak ve duyusal entegrasyon testleri kullanıldı. Normal dağılan parametrelere Pearson Korelasyon katsayısı, normal dağılmayan parametrelere Spearman Rho İlişki Katsayısı verildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi.
İstatistiksel analiz sonucunda, quadriceps ely’s, gövde hiperekstansiyon, gövde rotasyon (sağ-sol), gövde lateral fleksiyon ve hamstring esneklik testleri ile dinamik denge testlerinden stabilite limitleri ve atletik tek bacak arasındaki ve statik dengede duyusal entegrasyon testi arasındaki ilişkiye bakıldı. Hamstring esnekliği ile duyusal entegrasyon (r:-0.599) ve atletik tek bacak denge testleri (r:-0.614) arasında istatistiksel olarak negatif korelasyon bulundu (p<0.05).
Bu çalışma sonucunda amatör boksörlerde hamstring kaslarındaki esnekliğin dengeye olumlu etkilerinin olduğu bulundu. Antrenman programlarında hamstring esnekliğinin artırılmasının önemli olduğu düşünülmektedir.

Makale İçeriği